ASTATIC  JT-30



Net zoals Shure is Astatic een vaste waarde voor bluesharmonica spelers. De JT-30, met zijn Art Deco design, werd ontwikkeld in de vroege jaren dertig van vorige eeuw. Oorspronkelijk werd deze microfoon met een zwarte houten standaard en basis verkocht. Een standaard JT-30 heeft een kristal element (meestal MC-151) maar net zoals bij Shure is de Astatic JT-30 onder verschillende namen op de markt gebracht, soms zijn er wel kleine verschillen in het design of de afwerking. In de loop der jaren is de microfoon ook in verschillende kleuren op de markt gebracht maar de behuizing is altijd hetzelfde gebleven. Ze hebben bijna allemaal de zelfde verchroomde gril, gietijzeren behuizing en element.

Een belangrijke variatie die je niet kan zien is het element dat in de microfoon zit. Er zijn 4 verschillende elementen die over de jaren heen gebruikt zijn.


De MC-151 of MC-101 elementen zijn beide kristal elementen, die bekend staan voor hun scherp briljante klank . Ze hebben wel minder bassen en buik dan een dynamische microfoon en ook de hogere harmonische tonen komen minder goed door (wat zijn voordelen heeft).
De MC-127 of MC-126 elementen zijn keramische elementen. Die zijn vergelijkbaar met de MC-151, maar zijn niet zo luid. Ze klinken wel iets gemener omdat de hoge en lage tonen meer gecomprimeerd zijn. Het grote voordeel van de keramische elementen is dat ze niet zo fragiel zijn (ze zijn niet stuk als je ze laat vallen) en ze zijn stabieler en gaan ook langer mee.

De nieuwere modellen die gebaseerd zijn op de originele JT-30 en die op de makt gebracht zijn door CAD(een zusterbedrijf van Astatic) (HM50vc bullet mic),Hohner (Hohner Bluesblaster 1490) of nog andere merken hebben een xlr-connector (standaard 3-pin audio connector) en een volume controle. De volume controle bevindt zich op de plaats waar normaal de microfoon op een statief wordt geschroefd  (zie foto boven). Het element kan serieus verschillen, de eerste Blues Blasters hadden nog een MC-151 element maar later een minderwaardig Kobitone element.


                  (JT-30 uit de 1980's - Geen klinknagels en serienummer)
 
Dateren van je Astatic :

Astatic heeft geen informatie over de serienummers of bouwjaar van hun microfoons, maar we kunnen met een beetje speurwerk dat wel bij benadering achterhalen.

LET OP : in de jaren zeventig is Astatic de gietijzeren mal van het MC-151 element verloren en sindsdien wordt het MC-127 omhulsel gebruikt voor zowel de keramische als de kristal elementen.

- Een eerste aanwijzing is, dat het element bij vroege modellen, een datumstempel had.
- Een volgende aanwijzing is; we weten dat Astatic in begin 1946 verhuisde van Youngstown naar Conneaut, Ohio.
- Klinknagels in het etiket geeft ook een idee van de leeftijd, deze werden tot de jaren ’70 gebruikt.
- Astatic stopte met labels eind jaren ‘80 en stempelde “JT-30” aan de zijkant van het behuizing.
- In de jaren ’90 werd er op de xlr-aansluiting een sticker aangebracht met de type aanduiding; Astatic JT30VC, CAD MH50VC of Hohner Blues Blaster.


Meer info over het dateren van je Astatic : [url=JT-30 Page]http://www.jt30.com/jt30page/micdates[/url] of [url=http://www.harpattack.nl/Astatics%20dateren.html]Harpattack Pete[/url]

Steven Troch - 2011