Borrah Minevitch : De vader van de "slapstick comedy harmonica band""Half the world plays harmonica, and the other half wishes it could." Deze uitspraak komt van Borrah Minevitch.

Minevitch werd geboren in Kiev, Rusland in 1902 en tijdens de eerste wereldoorlog emigreerde zijn familie naar de Verenigde Staten. Als kind studeerde hij piano en viool, maar voor de mondharmonica ontwikkelde hij een echte liefde. Als hij als krantenjongen door de straten van Boston wandelde dan weerklonken de klanken van Dinieu's "Hora Staccato" uit zijn chromatische harmonica. Op een dag hoorde de New Yorkse orkestleider Vincent Lopez hem spelen en vroeg hem of hij zijn orkest wilde vervoegen. Op 23 november 1924 trad het orkest van Vincent Lopez op in het Metropolitan Opera House van New York met Borrah als solist. Minevitch speelde een opera aria en een jazznummer en probeerde hiermee te bewijsen dat de mondharmonica een serieus te nemen instrument was.

De 21 jarige Borrah kwam op het idee om een dozijn of meer jonge harmonica spelers in te huren en zo een harmonicaband op te richten. De eerste harmonica groep die gebruik maakte van het volledige assortiment van harmonica's (van enorme bass tot kleine alto harmonica), Borrah's vernieuwende idee maakte een geweldige indruk.

In 1927 ontmoete hij Johnny Puleo, een getalenteerd harmonica speler (meer getalenteerd dan Borrah) en komiek, en Minevitch richt "Borrah Minevitch & his Harmonica Rascals" op. Deze "slapstick comedy harmonica band" was een voltreffer in het vaudeville circuit. Al snel toerde er 3 harmonica bands onder de zelfde naam rond, ééntje in het oosten, ééntje in het midwesten en nog één door de Westkust van de V.S.
De dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw waren goude tijden voor "Borrah Minevitch & his Harmonica Rascals". Het geld stroomde binnen maar Minevitch was een geldwolf die zijn bandleden slecht betaalde. Veel van de latere harmonica groten leerde hun stiel bij de "Rascals" : Don Les, Jerry Murad, Hal Leighton, Al Fiore enz.
De veertienjarige Larry Adler, harmonica virtuoos in spé, deed ook auditie bij Minevitch maar werd geweigerd. "Kid, you stink.": sneerde Minevitch naar Adler. :-)

De "Harmonica Rascals" waren een graag gezien attractie in Hollywood en speelde mee in meer dan 20 speelfilmen. Van 1928 tot 194? kon je Borrah's harmonica's kopen, deze werden tot 1939 gemaakt in Klingenthal, Duitsland in de (F.A.) Rauner-Seydel-Bohm-Schunk fabrieken. Met het uitbreken van de tweede wereldoorlog verhuisde de productie naar Zuid California waar hij zijn eigen harmonica fabriek had. Na de tweede wereldoorlog stapte enkele groepsleden op en vormde hun eigen orkesten en in 1947 verhuisde Minevitch naar Frankrijk. In 1955 stierf hij volgens sommige aan een hartaanval, anderen vertellen een ander verhaal : "He married a young French woman in the early 1950s, and Borrah caught his wife in bed with another man. The two men fought, and the other man pushed Borrah down a flight of stairs. He broke his neck, and died."

Steven Troch, 2011


Hieronder enkele van Minevitch harmonica modellen. Let vooral op de prijs :-)


BORRAH MINEVITCH SLIDE CHROMATICS, 1936 MODELS & PRICES
(Source-1936 ad, Harmonica Institute of America,RKO Building, Radio City,251 Fourth Ave., New York City.)

#44 Technique-Tone: 10 holes, key of C only, no windsavers, possibly Richter or solo-tuned. Price $1.75.
#50-1 Technique-Tone Professional: 10-holes, key of C ("stage tuning'), valved, price $3.50.
#50-4 Technique-Tone Professional: 10 holes, key of A ("radio tuning'), valved, $3.50.
#50-2 Piano Key Tenor Chromatic: 10 holes, key of C (stage), valved, $3.50. (tenor-tuned).
#50-5 Piano Key Tenor Chromatic: 10 holes, key of A (radio), valved, tenor-tuned. $3.50.
#50-3 Piano Key "Low Key" Chromatic: 10 holes, C (stage), valved, "an octave below #50-2", $3.50.
#50-8 Piano Key "Low Key" Chromatic: 10 holes, A (radio), valved, "an 8va below #50-5," $3.50.
#50-6 Piano Key "Minor-Special" 2-key diatonic with slider, C & A minor (1 harp), 10 holes, valved, $3.50.
#50-7 Piano Key "Minor-Special," 2-key diatonic w/slider, A & F# minor (1 harp) 10 holes, valved, $3.50.