Wie is Mark Hummel?

De nu 55-jarige Hummel behoort tot de absolute elite van blues harmonicaspelers, dat zal nog wel blijken. Hij is geboren in Connecticut, maar groeide op in Los Angeles, waar hij al gauw (via Mexicaanse babysitters) in contact kwam met de zwarte muziek. Op zijn zestiende begon hij in bands te spelen, hij was ondertussen ook verhuisd naar (de toen erg roerige) universiteitsstad Berkeley/California. In 1980 startte hij zijn eigen band The Blues Survivors, een groep die tot op heden bestaat en ondertussen goed is voor 15 volwaardige albums. The Blues Survivors (waar de nu bekende gitarist Rusty Zinn een tijd lang deel van uitmaakte) bouwden ook een solide naam op als begeleiders van groten als Brownie McGhee, Lowell Fulson, Jimmy Rogers en tal van anderen. (Rusty is trouwens helemaal into reggae tegenwoordig, in de USA is het water tussen blues en reggae schijnbaar minder diep dan hier.)

Terug naar de les: in '91 had Hummel, die toen al een mooie reputatie had opgebouwd, een schitterend idee. Hij wou en zou de beste nog levende mondharmonicaspelers samenbrengen in een jaarlijkse rondreizende revue, de zgn. Blues Harmonica Blowout Series. Zo gebeurde en het initiatief sloeg erg goed aan, met overal uitverkochte zalen. In januari en februari verzamelen de heren opnieuw, deze keer in een eerbetoon aan Little Walter. Er staan 12 concerten gepland, met een bezetting van o.a. John Mayall, Charlie Musselwhite, Billy Boy Arnold, Sugar Ray Norcia (o.a. Roomful of Blues) enz. Voorgaande jaren wist Hummel ook Kim Wilson, Rod Piazza, James Cotton, Huey Lewis, Snooky Prior, Lazy Lester en nog tientallen anderen op te porren om mee te doen en naar het schijnt is de sfeer altijd zeer amicaal. Elk met zijn smoelschuifjes, iedereen content! The Blues Survivors zijn de vaste backingband op deze avonden. Mark Hummel was zowel in 2008, als in 2009 en 2010 genomineerd voor de Blues Awards en hij kondigt op zijn website een boek aan getiteld Big Road Blues - A Hummel Memoir of Life On The Road.

We verwachten Hummel met de Finse Tomi Leino Band (een trio) en die (gitarist, zanger en harmonicaspeler) Tomi Leino is ook al geen gewone. In november toeren deze heren met James Harman en R.J. Micho zei ooit: "Tomi Leino is one of the best musicians I've ever heard".

Bluesliefhebbers nog dit: Hummel wordt meestal bij de West Coast bluesartiesten gerekend. Maar hij beheerst evengoed de Delta en Chicago blues, alsook de swing en meer jazzy blues. Noem hem gerust een allrounder, dat mag alleszins.

Waar?
[b]2/12/2011 [/b]
[url=http://www.cccw.be/agenda/fiche.php?id=585]C.C. Comines[/url]
Centre culturel MJC asbl
Rue des Arts, 2
7780 Comines-Warneton

[b]3/12/2011[/b]
[url=http://www.n9.be/index.php/nl/page/agenda/200]N9[/url]
N9 Villa
Molenstraat 165
9900 Eeklo